METABOLIZAM GVOŽĐA

Iron-fe

 

Gvožđe predstavlja jedan od najvažnijih elemenata u organizmu koji je uključen u mnoge metaboličke procese. Ulazi u sastav hemoglobina gde je neophodan za vezivanje i transport kiseonika do tkiva, učestvuje u ćelijskom disanju, ulazi u sastav nekih proteina i enzima. U organizam se unosi putem ishrane (meso, žitarice, povrće). Kroz krv se transportuje pomoću transferina, proteina koji služi kao nosač. Na taj način stiže do tkiva i organa gde se ugrađuje u proteine i enzime ili se formiraju depoi gvožđa.

Značajno je određivanje gvožđa u serumu, kao i parametara koji govore o njegovom metabolizmu (TIBC, UIBC, feritin, transferin, haptoglobin) iz mnogih razloga. Haptoglobin vezuje slobodan hemoglobin u plazmi i pozitivan je reaktant akutne faze, a koncentracije su mu povećane kod opekotina ili nefrotskog sindroma. Transferin je glavni protein plazme koji transportuje gvožđe i spada u negativne reaktante akutne faze. Njegova koncentracija korelira sa ukupnim kapacitetom seruma za vezivanje gvožđa (total iron-binding capacity, TIBC).

Sniženi nivoi gvožđa mogu dovesti do raznih tipova anemija. Smanjene vrednosti se javljaju kod nedovoljnog unosa hrane bogate gvožđem (vegetarijanci), ako su povećane potrebe organizma (ubrzan rast u detinjstvu , trudnoća, dojenje), ako postoji uticaj faktora koji smanjuju apsorpciju gvožđa iz creva, kod gubitka krvi (menstruacija, porođaj, krvarenja iz gastrointestinalnog trakta), kod različitih infekcija. Povećane količine gvožđa se mogu javiti posle uzimanja preparata gvožđa, kod terapije oralnim kontraceptivima, kod nekih naslednih bolesti.

aaa

Postoje velike varijacije u nivou gvožđa iz dana u dan, čak i toku istog dana (cirkadijalni ritam) i kreću se i do 30%. Ujutru se dobijaju najviše a uveče najniže vrednosti. Zbog toga je preporuka da se krv uzima ujutru. U našoj Laboratoriji prilikom interpretacije dobijenih rezultata, vodi se računa o svim ovim faktorima.